niedziela, 9 września 2012

Chleb przenno-żytni ze słonecznikiem

Tym razem przepis na mój podstawowy chleb - przenno-żytni na zakwasie. 
Mała modyfikacja - ma w środku dodatki, które czynią go pyszniejszym :)  - słonecznik i siemie lniane. 


Składniki:
  • Szklanka zakwasu (takiego prosto z lodówki)
  • 8 szklanek mąki przennej
  • 8 szklanem mąki żytniej
  • 8 łyżeczek soli
  • 8 szklanek wody
  • ziarna słonecznika
  • siemie lniane

Wykonanie
Przygotowujemy foremki smarując je masłem/margaryną/olejem i obsypując np. ziarnami siemienia lnianego lub słonecznika (co kto woli)

Tak z mojego doświadczenia wynika, że przygotowywanie chleba z 8 szklanek daje ok 3 dużych, podłużnych blaszek.

 Składniki mieszamy - tzn mąki obie, wodę sól i zakwas - (jest to rzadka breja) i odkładamy do dodatkowego słoiczka (jako zakwas na przyszłość) tak, aby wypełniały nieco ponad połowę objętości. 
Następnie dodajemy bakalie. Mieszamy porządnie i wkładamy do przygotowanych blaszek.  


Foremki z ciastem i zakwas odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 10 godz. - dobrze jest zostawić to na noc. (aczkolwiek moje doświadczenie też jest takie, że jak za długo rośnie, to gorzej rośnie w piekarniku i większa szansa na zakalec)


 Po 10 godzinach (patrz zdjęcie wyżej - chleb wyrośnięty):

- zakwas zamykamy w słoiku i do lodówki (może tam być przez 2 tygodnie)

- foremki do pieca o temp. ok 200st. na 50 min. - po tym czasie należy przetrzeć skórkę wodą aby uległa hydrolizie i nabrała połysku

- po 10 min. gotowe - podobno należy sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, który nie powinien sie kleić. Nigdy tego nie robiłam.. przyznaję..


Upiecz Smakowity Chleb!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz